Vanhempien oma aika on tärkeää

marraskuun 17, 2016

Perhedynamiikkaa on tutkittu melko paljon ja onkin tultu siihen tulokseen, että vanhempien mielestä lapsiperhearjen pyörittämisen keskellä on erittäin tärkeää ottaa itselleen toisinaan omaa aikaa. Tätä näkemystä korostaa esimerkiksi Johanna Mykkäsen sekä Marja Leena Böökin perheiden arkea tutkineen hankkeen tutkimustulokset.

Vaikka lapsemme ovat meille äärimmäisen tärkeitä, on samalla myös tärkeää, ettei vanhempi menetä vanhemmuutensa myötä omaa itseään – ettei elämästä tule pelkkää lastenhoitoa, vaan että siihen kuuluu lasten saamisen jälkeenkin myös monia muita aikuiselle tärkeitä asioita. Myös parisuhdeaika on tärkeää – moni pariskunta eroaa juuri siinä vaiheessa, kun perheen lapset ovat pieniä. Eräs suuri syy tähän on se, että lastenhoidon lomassa parisuhde jää valitettavan usein huomattavasti vähäisemmälle hoidolle tai sen hoitaminen saattaa unohtua tyystin.

718350cc-e0c9-447d-bd45-4fa3fa952fc4

Kuinka sitten tällaista omaa aikaa voi järjestää usein aika hektisen arjen keskellä? Oman ajan ei tarvitse välttämättä tarkoittaa mitään pitkäaikaista irtiottoa eikä välttämättä edes kotoa poistumista – tärkeintä on saada aikaa olla edes hetki rauhassa tehden jotakin itselle erityisen mieluista ilman että kukaan keskeyttää tätä tekemistä tai vaatii tämän oman ajan aikana omasta ajasta nauttivalta vanhemmalta yhtään mitään. Oma aika voikin sisältää vaikkapa joogaamista tai lukemista.

Omaa aikaa voi saada sopimalla lastenhoidon järjestämisestä puolison kanssa etukäteen molempien joustaessa puolin ja toisin. Toinen voi vaikkapa viedä lapset ulkoilemaan sillä aikaa kun on toisen vuoro viettää hetki omaa aikaa. On tärkeää, että molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus viettää omaa aikaa. Erityisen haastavaa oman ajan ja lastenhoidon järjestäminen on eroperheissä sekä sellaisissa perheissä, joissa toinen tai molemmat vanhemmat tekevät vuorotyötä. Ellei perheellä ole omaa tukiverkkoa tai jos tukiverkko asuu kaukana, voi lastenhoitajan palkkaaminen olla hyvä keino saada joko omaa aikaa tai parisuhdeaikaa. Esimerkiksi lastenhoitoportaali Babysitter.fi kokoaa yhteen sekä lastenhoitoa tarvitsevat perheet että lastenhoitoa tarjoavat lastenhoitajat, joten kannattaakin kurkata, löytyisikö palvelun kautta juuri sinun perheellesi sopiva lastenhoitoratkaisu läheltä kotiasi.

Portrait of a happy young child

Johanna Mykkäsen ja Marja Leena Böökin Perheen arki –tutkimushankkeen mukaan äidit kokevat yleensä lapsiperhearjen isiä stressaavampana. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että yleensä juuri äiti vastaa perheen arjen organisoinnista – käytetään jopa termiä metatyö, jolla kuvataan kaikkea sitä suunnittelua ja aikatauluttamista, mitä pikkulapsiperheen pyörittäminen vaatii. Moni äiti taitaa tietää tunteen, jossa tuntuu kuin yrittäisi jönglöörin tavoin pitää ilmassa yhtaikaa useampaa palloa. Osittain äitien kokemaan lapsiperhearjen aiheuttamaan stressiin vaikuttanee myös äitimyytti, jonka mukaan äidin tehtävä on järjestää lastenhoito sekä huolehtia kodista. Lastenhoidon järjestäminen toisinaan vaikkapa palkatun lastenhoitajan avulla voi auttaa äitiä saamaan hetkisen omaa aikaa ja lataamaan akkujaan hektistä lapsiperhearkea varten. Levännyt ja hyvinvoiva vanhempi  jaksaa huolehtia perheestään huomattavasti paremmin kuin jatkuvasti itsensä äärirajoille vetävä vanhempi, minkä vuoksi onkin niin kovin tärkeää mahdollistaa molemmille vanhemmille toisinaan tilaisuuksia tehdä kaikessa rauhassa itseään piristäviä asioita.


Artikkelin on kirjoittanut Laura Tasa, joka on työskennellyt usean vuoden ajan lastentarhanopettajana ja joka työskentelee tällä hetkellä Babysitter.fi-palvelun markkinointipäällikkönä. Palvelu on luotu helpottamaan lapsiperheiden arkea sekä luotettavan lastenhoitajan löytämistä. Lastenhoitotyöstä kiinnostuneille palvelu tarjoaa mahdollisuuden ansaita lisätuloja esimerkiksi opintojen ohella.

 

Leave a reply

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!