Ole armollinen itsellesi

maaliskuun 13, 2016

Lasten hoitaminen kotona on työ, josta harvoin saa palautetta. Ainakaan hyvää palautetta. Toki lapsen kehittyminen ja kasvaminen ovat näkyviä merkkejä tehdystä työstä, mutta harvoinpa kukaan tulee sanomaan, kuinka hyvin työsi teet saati kiittämään. Tekemättömät työt, kuten painovoimaa uhmaava pyykkivuori tai vihertävä kasvusto jääkaapissa on helpommin huomattavissa kuin kaikki ne asiat, jotka on tehty hyvin.

Tarpeeksi kauan kun vaippasirkusta pyörittää, saattaa itsetunto alkaa hiipua. ”Kuka nyt kiinnostuisi minusta, kun en ole vuoteen töissäkään ollut?” Illanistujaisissa voi helposti alkaa tuntua siltä, että kaikilla muilla on mielenkiintoista kerrottavaa, kun omat seikkailut rajoittuvat Citymarketin käytäville ja eksoottisinta viikon aikana tapahtunutta on uusi kissavideo naamakirjassa.

Yksi pahimmista virheistä, mitä voi (kotona ollessaan) tehdä, on itsensä liiallinen vertaaminen muihin. Sitä kun helposti alkaa verrata omaa rahatilannettaan varakkaimpaan ystäväänsä, pömppövatsaansa siihen kaikkein hoikimpaan ja timmeimpään työkaveriin ja lasten taitoja aina jokaisessa taidossa siihen ensimmäisenä oppineeseen.

Huonosti nukuttujen öiden ja itseään toistavien päivien jälkeen on ehkä vaikea muistaa kaikkea sitä, missä on hyvä.  Et kuitenkaan ole muuttunut huonommaksi tai tylsemmäksi. Olet edelleen se sama ihminen, joka olet aina ollut. Varmasti elämänarvot ovat voineet muuttua, mutta taitosi, kykysi ja luonteesi ovat yhä tallella – yhtä kauniina ja hyvinä kuin ennenkin!

Ole itsellesi armollinen mutta älä liian lepsu. Jos joku asia harmittaa päivästä toiseen, mieti voisitko tehdä sille jotain? Monesti pienetkin muutokset saattavat saada aikaan suuria asioita. Ei hetkessä, mutta ajan kanssa. Järjestä itsellesi mahdollisuus tehdä niitä asioita, joista nautit – edes joskus. Jos et enää muista, mikä on sinulle tärkeää niin aloita siitä, että mietit, mitä haluat. Uskalla pyytää apua. Lapsi pärjää kyllä hetken hoidossa. Ihan oikeasti. Ja ennen kaikkea muista: vastuu onnesta on jokaisella itsellään.


Kirjoittaja Pia Lemmetty on kolmen lapsen äiti, Leijonaemo ja Mamwork-yrityksen omistaja.

Leave a reply

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!