Legoland - Käytännön vinkit

kesäkuun 08, 2018

Legoland Tanskan Billundissa on ihana lomakohde lasten kanssa matkustaville. Puisto on rakennettu kokonaan lego-teeman ympärille, ja hienoja legoista tehtyjä taloja, hahmoja, aluksia ja eläimiä pääsee tutkimaan lähietäisyydeltä kaikkialla. Samanaikaisesti Legoland on myös mahtava huvipuisto, jonka yhdeksällä teema-alueella on yli 50 laitetta. Legoland on ilmoittanut ydinkohderyhmäkseen 2-12 –vuotiaat, joita ajatellen laitteet ja aktiviteetit on ensisijaisesti suunniteltu.

Me olimme Legolandissa kuusi- ja neljävuotiaiden lasten kanssa toukokuussa 2018. Vietimme puistossa kaksi kokonaista päivää, jotka menivät heittämällä. Lisäksi Lego House, tämän vuoden uutuus, jäi kokonaisuudessaan ensi kertaan. Olemmekin koko perhe yhtä mieltä siitä, että Legolandiin mennään pian uudestaan.

Kokosin tähän käytännön vinkkejä, jotka itse hyväksi havaitsimme.

Aloita Minilandista

Legoland on jaettu yhdeksään teema-alueeseen, joita ovat Miniland, Duplo-Land, Piratland, Adventure Land, Legoredo Town (Lännen maa), Knights’ Kingdom, Polar Land, Ninjago World ja Imagination Zone.

Näistä kuuluisin on Miniland. Se sijaitsee heti sisään tultaessa pääkadun päässä ja on luonteva paikka aloittaa vierailu. Miniland on nimensä mukaisesti minikokoinen maa, jonne on legoista rakennettu skandinaavisia ja eurooppalaisia kaupunkeja sekä monia maailmankuuluja nähtävyyksiä.

Rakennelmiin on lisätty myös liikettä ja ääntä. Laivat putputtavat kanaaleissa, lentokone rullaa kiitoradalla, pizzerian tarjoilija vie terassille pizzan ja – oma suosikkini – Eiffel-tornin juurella on hillitön liikenneruuhka. Tuntuu kuin seuraisi elämää oikeassa kaupungissa. Mitä tiiviimmin kaupunkeja pysähtyy katsomaan, sitä enemmän niistä löytää yksityiskohtia.

   

Minilandia tutkiessa aika vierähtää nopeasti. Minilandissa on myös mukavia laitteita, joiden kyydissä ihastelua voi jatkaa. Lego-Safarilla pääsee ajelemaan jeepillä (lapset etupenkillä) Afrikan savannin läpi norsuja, kirahveja, leijonia ja seeproja katsellen. Seuraavaksi voi hypätä Minilandin ympäri kiertävään värikkääseen Lego Train -junaan ja siitä Mini Boats –veneisiin, joilla pääsee katselemaan Vapauden patsasta, Akropolista ja muita maailman nähtävyyksiä – legoista tehtyinä, tottakai. Näiden jälkeen Monorail-juna on hyvä väline puiston hahmottamiseen, sillä junan reitti kulkee neljän metrin korkeudessa, ja eri alueiden sijainnit suhteessa toisiinsa näkee paremmin. Legotop-torni nousee 36 metrin korkeuteen, ja sieltä hahmottaa myös puiston ympäröivät alueet.

Rakenna ja leiki

Legoland on tehty siten, että siellä viihdytään. Ja legomaailmassa kun ollaan, niin legoja voi pysähtyä itsekin rakentelemaan ympäri puistoa. Nerokkaasti rakentelupisteitä on sijoitettu myös laitteiden jonotusalueille, jolloin lapset voivat keskittyä legoihin sillä aikaa, kun vanhemmat pitävät paikkaa jonossa. Kuvassa Ninjago Riden jonotusalue.

Välillä pienistä on kiva päästä leikkimään. Duplo-maasta löytyy värikäs leikkipaikka.


Ota mukaan jättieväät ja syö päivän pääruoka ”näköalaravintolassa”

Ruokaa ja juomaa saa kymmenistä ravintoloista ja myyntikioskeista ympäri puistoa. Monet ravintoloista on suunniteltu mukavasti pikkututkijoita ajatellen siten, että ruokailun lomassa voi seurata vaikka merirosvolaivojen vesisotaa tai katsella oikeita pingviinejä! Pikkuväen kanssa nälkä ja jano yllättävät kuitenkin nopeasti, ja erityisen hienoa puistossa on se, että kaikkialla on pöytiä omien eväiden syömistä varten. Mukaan kannattaakin ottaa jättieväät. Tanskalaiset itse tulevat paikalle suurten vedettävien kärryjen kanssa, joissa valtavat kylmälaukutkin kulkevat kätevästi mukana.

Legolandissa on useita piknik-alueita omien eväiden syömistä varten. Kuvan alue on Pirate Splash Battlen vieressä.

Kaikilla tanskalaisilla perheillä näytti olevan mukanaan tällaiset kokoontaitettavat retkikärryt. Kuvassa Zero2four-merkin kärry, jossa kulki mukana niin lapsi kuin tavaratkin. Tässä mallissa oli myös katto ja sivukori. Näitähän piti heti illalla alkaa googlettamaan.

   
Ravintola Grill Housen terassilla lapset seurasivat kiinnostuneesti Legoredo Townin (Lännen maa) katuelämää, ja aikuiset saivat nauttia entrecôtet kaikessa rauhassa. Suosittelen. Lasten annosten legoranskalaiset olivat arvatenkin hitti. Pisteet myös annoksen tuorepaloista.

Ravintola Captain Roger’sin terassilla lapsista oli hauska seurata merirosvolaivojen vesisotaa. Ravintolasta saa Fish&Chips –annoksia. Mukana tuli myös hedelmä.

Suosikkilaitteet

Jos pitäisi nostaa muutamia laitteita ylitse muiden, niin nostan tähän sellaiset, joissa koko perhe yhdessä suoritti jonkun tehtävän. Tällainen oli esimerkiksi Fire Brigade –paloautot, yksi omista suosikeistani. Laitteen idea on se, että koko perhe hyppää omaan paloautoon sammuttamaan omaa tulipaloa. Paloauto kulkee käsivoimin pumppaamalla, joten hiki tulee pintaan. Lisäjännitystä saa, kun ottaa sammutustyön nopeuskilpailuna seitsemää muuta saman lähdön paloautoa vastaan.

Merirosvomaan Pirate Splash Battle oli myös tällainen koko perheen yhteinen tehtävä. Tällä kertaa tykitettiin vettä toisten laivojen ja myös rannalta tykittävän yleisön päälle. Kastuttiin itsekin läpimäriksi ja sekös lapsista oli hauskaa! Onneksi vieressä on piknik-alue vaatteiden vaihtoa ja sopivasti evästaukoa varten.

Myös Ninjago Ride oli koko perheen yhteinen taistelu ninja-pahiksia vastaan. Ensin laitettiin päälle 3D-lasit, sitten istuttiin vaunuun neljä vierekkäin, ja kun vaunu lähti liikkeelle, piti kaikkien tehdä käsillä tiukkoja ninjan taisteluliikkeitä, jotta screeneille ilmestyvät pahikset, erityisesti jättiläiskäärme The Great Devourer, kaatuivat. Osumista sai pisteitä ja lopuksi katsottiin, mille ninjatasolle päästiin. Tämä oli lasten suosikki ja tähän mentiin kahden päivän aikana monta kertaa.

  

Myös Laser Maze –laserhuone oli kuusivuotiaan mielestä yksi parhaista laitteista. (Tosin aikuisen huomautus, että jono tuntui olevan yksi hitaimmin etenevistä). Kaiken kaikkiaan Ninjago World -maa oli lapsille mieletön elämys.

Varaa aikaa

Legolandissa aika menee nopeasti. Legorakennelmat vetävät puoleensa, ja niistä jokaisesta löytyy herkullisia yksityiskohtia tutkittavaksi. Jonoihin menee helposti vartista puoleen tuntiin ja jos ei mene, niin houkutus on suuri mennä suosikkilaitteisiin uudestaan ja uudestaan. Lisäksi ympäri puistoa liikkuu tuttuja hahmoja. Ja hei, jos Lance tulee vastaan, niin siinä täpinässä menee kyllä tovi. Sama juttu jos Olli (Legolandin lohikäärmemaskotti) varastaa lippiksesi. Hahmojen kiertelyt voi katsoa myös etukäteen screeneiltä.

  

Nauti päivästä

Ja osta muistot koko perheelle

Pääportin lähellä olevassa jättikaupassa on mahtava kuhina iltaisin. Legoja voi myös ostaa kuin irtokarkkeja.

 

 

Vinkkejä matkalle valmistautumiseen

Etsi alennuskuponkeja

Monet yritykset tarjoavat alennuksia tai ilmaisia lastenlippuja Legolandiin. Näillä saa yleensä lapselle ilmaisen sisäänpääsyn (arvo 47 euroa) maksavan aikuisen kanssa. Kupongit lunastetaan paikan päällä Legolandin lipunmyynnissä, ei etukäteen netistä, joten varaudu jonottamaan lipputiskillä hieman.

Toukokuussa 2018 oli seuraavia kampanjoita:
– Club BR:n jäsenetu: Lapselle maksuton sisäänpääsy Legolandiin maksavan aikuisen kanssa
Legon tammi-kesäkuu 2018 kuvaston sivulla 35 on lastenlippu Legolandiin. Kuvaston paperiversion saa marketeista, BR-lelujen myymälöissä tai Pii Poon Lego-kaupasta (Alberinkatu 46, Helsinki). Ihana kauppa muuten!
– Kellogg’s All-Bran -muropaketeista saa leikattua 50 prosentin alennuskupongin.

 

PS. Googlettamalla Legolandin ilmaisia sisäänpääsyjä, vastaan tulee toinen toistaan hupaisampia kampanjoita. Yksi hauskimmista oli tämä Englannissa sijaitsevan Legoland Windsorin viime vuotinen kampanja: Pääset ilmaiseksi sisään, jos sinulla on sama nimi kuin Ninjago-elokuvan hahmoilla. Siis jos nimesi on – huom. juuri tällä tavalla kirjoitettuna: Lloyd, Kai, Jay, Nya, Zane tai Cole, niin tervetuloa ilmaiseksi.

Lippujen normaalihinnat voi katsoa täältä.

Lataa Legoland-sovellus ja tutustu karttaan

Legoland on jaettu yhdeksään teema-alueeseen. Tutustu interaktiiviseen karttaan täällä.

Pyydä etukäteen Legolandia postittamaan kotiin myös paperikartat. Ne on kiva levittää pöydälle tai kiinnittää jääkaapin oveen ja katsella laitteiden ja alueiden sijainteja suhteessa toisiinsa. Pyydä kaikille perheenjäsenille oma kartta, niin jokainen lapsi voi vaikka illalla sängyssä kuljettaa sormea kiinnostavan näköisiä reittejä pitkin. Lähetä pyyntö sähköpostilla Legolandin Service centeriin: info@legoland.dk.

Puhelimeen voi ladata Legoland-sovelluksen, josta selviävät esimerkiksi laitteiden pituusrajat ja jonotusajat. Lataa sovellus täältä,

Virittäydy tunnelmaan videoilla

Legolandin laitteiden esittelyvideo: Legoland, Denmark – All Attractions in 10 Minutes

Jos mietit mennäkö myös uuteen Lego Houseen, niin tästä saa kuvaa, mitä Robo Labissa tai Story Labissa voi tehdä: This is LEGO House official video – Sneak peek of what's inside LEGO House

Legolandin Facebook-sivuilla on paljon videoita. Tässä aikaisemmin mainitun Merirosvojen vesisodan esittelyvideo.

Rattaat voi vuokrata

Legolandiin voi tulla omien rattaiden kanssa, mutta sisäänkäynniltä voi myös vuokrata rattaat hintaan 60 DKK (8 euroa). Rattaiden vuokrauspisteen vieressä löytyy ID Armbånd –piste, josta saa lapsille nimirannekkeet.

  

Legolandin sijainti

Legoland sijaitsee Billundissa, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Kööpenhaminasta. Finnairilla on suorat lennot Billundiin.

Google Map

Vinkkejä majoitukseen ja muihin kohteisiin Billundin lähistöllä saa esimerkiksi tästä kirjoituksesta: www.eppusenkaapilla.com/tanska/parhaat-vinkit-legolandiin/

Legolandin viralliset sivut: www.legoland.dk/en


Artikkelin on kirjoittanut freelance-toimittaja ja kahden lapsen äiti Minna Helkiö.

Samalta kirjoittajalta:

Minne syömään lasten kanssa?

Leave a reply

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!