Lastenhuoneen lelukaaos kuriin!

huhtikuun 25, 2016

Keväällä valon lisääntyessä moni meistä katselee oman kodin tuttuja nurkkia tutkivalla silmällä. Moni siivoa ja järjestää paikkoja kuntoon vimman voimalla. Ja minä en ole poikkeus. Tavaraa on ympärillä liikaa. Muistan joskus vuosi sitten kirjoittaneeni siitä miten paljon lapset tuovat tavaraa taloon synnyttyään. Ennen piti sovittaa taloon kahden aikuisen ja vauvan tavarat. Nyt talo repeilee liitoksistaan, sillä esikoisella on jo hurjasti ison tytön juttuja ja taapero tulee hyvin jo perässä omalla panoksellaan. Voisi sanoa, että vähiten tavaroita on tällä hetkellä perheen vanhemmilla.

Talon vintti on selkeästi tavaroiden väliaikainen pysäkki. Siellä odottavat vielä hyväkuntoiset kengät, vaatteet, luistimet ja lelut seuraavaa käyttäjää. Koska saimme tytön jälkeen taloon pojan kaikki ei sovellu kierrätettäväksi. Olenkin pakkaillut tavaroita kirpputorille ja osan olen lahjoittanut eteenpäin. Leluja kertyy lastenhuoneisiin melkoiset määrät. Olenkin todella joutunut tehostamaan säilytystä. Huonekalujen paikkaa on talossa muutettu ja säilytyskalusteita siirretty lastenhuoneisiin. Lelujen lajittelu on aikaa vievää puuhaa, mutta ilman sitä monet lelujen pikkuiset osat häviävät. Melkoisen tarkasti olen nyt sulkenut erilaisiin rasioihin pienet tavarat, kuten Lego Friends-palikat ja Barbin tarvikkeet. Lelujen määrää huoneissa on myös vähennetty ns. ämpäritekniikalla. Osa leluista on laitettu kahvallisiin ämpäreihin, joita on talossa yhteensä neljä kappaletta. Kaksi ämpäreistä on aina vintissä ja kaksi alakerrassa. Vaihtelen ämpäreiden sijaintia ja leikki sujuu innokkaammin, kun lelut vaihtuvat viikottain.


Meidän pikku neiti osaa kyllä jo pitää tavaroistaan huolta. Ja päivittäin käymme keskustelua siitä, että omia tavaroita pitää osata arvostaa. Leluja tulee kohdella hyvin ja niistä tulee pitää huolta. Olemme myös alkaneet olemaan tarkkoja uusien hankintojen suhteen. Yritämme opettaa, että kaikkea ei voi saada. Tavara ei tee onnelliseksi. Esikoinen odottaa kovasti elokuisia syntymäpäiviään ja sitä, että hänen esittämänsä toive kävisi toteen. Toivon, että odotuksen jälkeen lelu on arvokkaampi ja tärkeämpi saajalleen.

Vanhat matkalaukut ovat myös kiva tapa säilyttää tavaraa. Matkalaukun voi sujauttaa kätevästi, vaikka sängyn alle. Tavarat pysyvät taatusti järjestyksessä. Vanhan nimilapun voi tuunaa uuteen uskoon. Lelut kannattaa ehdottomasti järjestää omiin koreihinsa. Näin perheen pientenkin on helppo korjata leikit pois, kun tavaroiden paikat ovat hyvin selvillä. Iloisia leikkihetkiä!


Artikkelin kirjoittaja Mira-Marie on 30+ kotiäiti Etelä-Suomesta ja pitää blogia MiruMaru. Blogi kertoo lapsiperheen elämästä iloineen ja suruineen, sarkastisesti positiivisesti – asioiden hyvät puolet kaivautuvat aina esiin. ”Yritän kovasti olla pessimisti, mutta epäonnistun siinä surkeasti”, Mira-Marie.

 

Leave a reply

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!