Lastenhoidon järjestäminen

heinäkuun 21, 2016

Lastenhoidon järjestäminen kesälomalla sekä koulupäivien jälkeen

Kesälomaa on vielä hetki jäljellä ja monissa perheissä on varmasti pohdittu kuumeisesti kuinka lastenhoito saadaan järjestettyä joko koululaisten kesälomalla tai syksyllä koulujen taas alkaessa. Koululaisten kesäloma on verrattain pitkä eivätkä vanhempien loma-ajat välttämättä riitä tätä koululaisten loma-aikaa kattamaan, vaikka vanhemmat limittäisivät lomansa parhaansa mukaan. Pieni alakoululainen on kuitenkin vielä liian pieni viettämään päiviä yksin kotona. Ongelma ei kosketa ainoastaan kouluikäisiä lapsia, koska myös osa päiväkodeista on kiinni kesällä ja perhepäivähoitajallakin on oikeus kesälomaansa. Kaikilla perheillä ei ole välttämättä sellaista tukiverkostoa, josta löytyisi lapselle hoitaja vanhempien työpäivien ajaksi, joten on keksittävä muita ratkaisuja.

Erilaiset kesäleirit saattavat tuoda ainakin kouluikäisten lasten kohdalla tilanteeseen edes väliaikaisen ratkaisun. Leirejä on tarjolla runsaasti, mutta ne saattavat tulla myös erittäin kalliiksi. Toinen hyvä vaihtoehto on palkata luotettava lastenhoitaja omaan kotiin hoitamaan lasta vanhempien työpäivien ajaksi ja tarjoamaan hänelle mielekästä tekemistä. Esimerkiksi vierailu läheiseen leikkipuistoon on helppo järjestää ja lapsesi saa nauttia leikkimisestä raittiissa ulkoilmassa, vaikka olisitkin itse töissä.

Pääkaupunkiseudulla monet leikkipuistot tarjoavat lisäksi ilmaisen kesäruokailun lapsille, mikä auttaa lapsen ruokailun järjestämisessä. Jos lähettyvilläsi asuu muitakin perheitä, jotka tarvitsevat lastenhoitoapua, voitte kenties palkata lastenhoitajan yhdessä ja säästää lastenhoidosta aiheutuvissa kuluissa.

babysitter1

Lastenhoitajan palkkaamisen etuna on hoidon joustavat aikataulut, koska voit itse sopia hoitajan kanssa hoitosuhteen yksityiskohdista. Erilaisia kesäleirejä tarjotaan vain tiettyinä aikoina tarkkojen etukäteen sovittujen aikataulujen mukaisesti eikä näitä aikatauluja voida räätälöidä kunkin perheen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Monet lastenhoitajat kuitenkin jopa yöpyvät perheen kotona tarvittaessa. Luotettava lastenhoitaja on oiva apu myös lapsiperheen lomamatkalla ja onpa osa kotoa käsin työskentelevistä vanhemmista päätynyt sellaiseenkin ratkaisuun, että on palkannut lastenhoitajan kotiin hoitamaan lapsia samalla kun tekee itse töitä. Tämä antaa vanhemmalle mahdollisuuden työskennellä joustavan aikataulun mukaan sekä säästää työmatkoihin kuluvaa aikaa. Lapset ovat koko ajan lähellä, mutta kuitenkin hoitajan vastuulla siten, että vanhempi saa keskittyä rauhassa työhönsä.

Kun koulut taas syksyllä avaavat ovensa ovat monet vanhemmat jälleen samankaltaisten lastenhoitoon liittyvien ongelmien edessä kuin kesälomallakin. Aivan pienimmille koululaisille saattaa löytyä iltapäiväkerhopaikka, mutta edes kaikki kolmasluokkalaiset eivät ole vielä valmiita viettämään pitkää iltapäivää yksin kotona ennen vanhempien työpäivän päättymistä. Tässäkin tilanteessa lastenhoitajan palkkaaminen kotiin voi olla hyvä ratkaisu. Osa lastenhoitajista auttaa mielellään myös läksyjen teossa tai antaa tukiopetusta tietyissä aineissa. Lastenhoitaja voi myös saattaa lapsen kouluun tai päiväkotiin tai huolehtia lapsen kuljettamisesta harrastuksiin. Mahdollisuuksia on monia ja jälleen lastenhoitajan palkkaamisen etuna on kyseisen vaihtoehdon joustavuus.

babysitter3

Mistä sitten luotettavan lastenhoitajan voi löytää? Sitly.fi on tähän oivallinen ratkaisu – se on suunniteltu palveluksi, joka antaa vanhemmille mahdollisuuden löytää lastenhoitaja läheltä omaa kotia. Palvelu syntyi Hollannissa vastaamaan juuri tällaiseen tarpeeseen palvelun perustaneen yrittäjän huomattua, kuinka vaikeaa luotettavan lastenhoitajan löytäminen voi olla. Kun konsepti todettiin toimivaksi, levisi palvelu myös Italiaan, Espanjaan, Norjaan, Tanskaan sekä Suomeen, jossa se on toiminut Babysitter.fi-nimellä marraskuusta 2015 alkaen. Palvelun avulla on helppoa selata toisten käyttäjien profiileja ja etsiä omalle perheelle sopivaa lastenhoitajaa esimerkiksi maantieteellisen sijainnin perusteella. Palveluun rekisteröityminen on täysin maksutonta.


Artikkelin on kirjoittanut Laura Tasa, joka on työskennellyt usean vuoden ajan lastentarhanopettajana ja joka työskentelee tällä hetkellä Babysitter.fi-palvelun markkinointipäällikkönä. Palvelu on luotu helpottamaan lapsiperheiden arkea sekä luotettavan lastenhoitajan löytämistä. Lastenhoitotyöstä kiinnostuneille palvelu tarjoaa mahdollisuuden ansaita lisätuloja esimerkiksi opintojen ohella.

Leave a reply
All comments (1)

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!