Mihin jättämäni lahjoitustavarat menevät?

kesäkuun 20, 2016

Vekarakirppiksellä on pitkään ollut käytäntönä, että myyntiajan loputtua kauttamme voi laittaa myymättä jääneitä vaatteita ja leluja lahjoitukseen. Mutta mihin nämä lahjoitustavarat sitten ohjataan?

Meillä on muutamia lahjoituskohteita joihin ohjaamme tuotteet joko suoraan tai lahjoitamme myyntituoton kirppiksen lahjoituspöydän myynnin kautta. Valtaosan meille jätetyistä vaatteista toimitamme edelleen Viroon ja kaikki sinne menevät lähetykset toimittaa perille Pirkko Kanerva. Apua Kohilaan ja lähialueille on yksityinen ja sitoutumaton yhteisö, jonka Kanerva perusti vuonna 2011.

Miksi ja miten? No, me otimme ja kysyimme…

Miten kiinnostuit lähtemään mukaan toimintaan?

Luin Hesarista vuonna 2011 jutun Kohilasta jossa oli paperiehdas vähitellen lopetettu ja alueelta jäänyt noin 500 ihmistä työttömäksi, joistain perheistä molemmat vanhemmat. Juttu teki suuren vaikutuksen. Otin yhteyttä toimittajaan ja hänen kanssaan menimme mieheni kanssa viemään ensimmäisen kuorman huhtikuussa. Tavarat keräsin omilta Facebook-kavereiltani.

Kuinka paljon tavaraa toimitetaan apua tarvitseville?

Aloituksen jälkeen olen toimittanut kauttani yli 200 kuormaa. Lähes jokaista kuormaa olen itse ollut mukana viemässä, joskus apunani on ollut tavaranviejiä jotka ovat omilla autoillaan tulleet avuksi. Itse en hae tavaraa vaan pääsääntöisesti ne tulevat Facebook-sivujen lukijoilta suoraan varastooni.

Mihin lahjoitetut vaatteet ja tavarat on toimitettu?

Tällä hetkellä apua menee Raplaan Saagu Valgus hyväntekeväisyyskohteeseen, Muhun saarelle, Rabivereen ja sitä kautta kaikkiin lähikyliin sekä Kohilan Lastekeskukseen.

Olen vuosien varrella kerännyt mm. koulureppuja tarvikkeineen, jotka veimme suoraan kouluihin ja sieltä edelleen annettavaksi niille joilla ei ole reppua. Myös joululahjakeräys ollut useampana vuonna. Viime kerralla kävin koulun päättäjäisjuhlissa Raikkulan erityiskoulussa jonne vein viidelle opettajan valitsemalle lapselle diplomit sekä kesäkassit ja pienen raha ”stipendin”.

ryhmäsohavalla

Minkälainen avun tarve on ollut ja on tällä hetkellä?

Tilanne Virossa ei ole paljon muuttunut näiden vuosien varrella, aina tulee lisää tarvitsijoita. Virossahan sosiaaliturvaa ei käytännössä ole ja työt ovat monesti lyhytkestoisia ja huonosti palkattuja, mutta hintataso on kyllä noussut… Monet asiat ovat aivan toisin, kun mennään Tallinnan laitamille tai vähän pidemmälle.

Tavaraa olen toimittanut laidasta laitaan: rollaattoreita, pyörätuoleja, polkupyöriä, leluja, astioita, mattoja, kodin elektroniikka, urheiluvälineitä, pieniä huonekaluja, lakanoita, pyyhkeitä, vaatteita, kenkiä, leluja, ruokaa, kaikkea mitä ihminen elämiseen tarvitsee. Ja Virossa köyhät tarvitsevat kaikkea.

kamat

Mistä tiedämme että lahjoitustavarat menevät varmasti ”oikeaan osoitteeseen”?

Kaikki kuormat menevät kauttani suoraan perille ilman mitään välikäsiä, järjestöjä tai yhteisöjä.

Matkat kustannan itse. Tavaroita en lajittele tai availe, se kaikki tehdään Virossa, jossa itsekin työttömät vapaaehtoiset lajittelevat ja jakavat kaiken tavaran sitä tarvitseville.

kohila

”Virossa on absoluuttisessa köyhyydessä eläviä lapsia yli 45 000 (lähes viidesosa alle 18-vuotiaista), kun mukaan lasketaan lapset, jotka ovat vaarassa pudota köyhyyteen, ongelma koskee joka neljättä lasta. Virolaisviranomaisten mukaan ihminen elää absoluuttisessa köyhyydessä silloin, kun hänellä on ongelma jonkin perustarpeen tyydyttämisessä kuten ruuan, vaatteiden tai lämmön saannissa.” Lainaus HS 15.2.2012

Me Vekarakirppiksellä nostamme hattumme Pirkolle. Suuri kiitos ahkerasta työstä ja hienosta toiminnasta kuuluu niin Pirkolle kuin myös kaikille teille, jotka olette jättäneet meille lahjoitustavaroita. Jatkamme samalla konseptilla myös jatkossa. Kiitos!

 

Leave a reply

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!