Kuinka välttää hutiostot kirpputorilla?

helmikuun 13, 2017

Kirpputori on mahtava konsepti, joka säästää paitsi luontoa myös perheiden kukkaroita lastenvaatepaletin pyörittämisessä sesonkien vaihtuessa. Erityisesti pienten lasten vaatteet ja tarvikkeet ehtivät olemaan vain lyhyen aikaa käytössä, joten niiden kierrättäminen ja käytettyinä hankkiminen onkin enemmän kuin suotavaa!

Second handia shoppaillessa on hyvä muistaa, että käytetty tavara on käytettyä, joten on luonnollista, että käytön jälkiä voi löytyä ja reklamaatio-oikeutta hankinnasta ei ole. Jotta kirpparilta ei tarttuisi epätoivottuja kaupanpäällisiä tai hutiostoja, kannattaa pitää mielessä muutama seikka ja varotoimi:

  • Vaatteet kannattaa tarkastaa paikan päällä hyvin ennen ostopäätöstä. Yritä katsoa vaatetta myös luonnonvalossa – monet tahroista näkyvät vasta kirkkaassa päivän valossa.
  • Jos kuitenkin löydät kotona vaatteesta tahroja kokeile käsitellä vaate sappisaippualla. Rasvatahrat lähtevät yleensä parhaiten, kun käsittelee tahran astianpesuaineella ennen konepesua. Jos havaitset vaatteen värin tunkkaiseksi kokeile väriä pitäviin vaatteisiin esimerkiksi Sonettin valkaisujauhetta ja pese vaate kestovärinkerääjäliinan kanssa. Lue lisää ekologisesta pyykin pesemisestä Perheestä blogin päivityksestä jatarkemmin tahrojen poistamisesta Marttojen

saippua saippua1

  • Kierrätetyt tekstiilit kannattaa pestä 60°C:ssa ja ne jotka kuumaa käsittelyä eivät kestä kannattaa käyttää pakkasen kautta.
  • Esimerkiksi villa- ja silkkivaatteet kannattaa pakastaa (vähintään viikko, vähintään -20°C), jotta esimerkiksi harmittomien, mutta kiusallisten ja sitkeiden turkiskuoriaisten kaikki kehitysvaiheet nitistyvät varmasti.
  • Neuleiden ostamista ei kannata arastella, mutta tarkista villavaatteet huolella ennen ostamista. Jos vaatteessa näykyy pieniä reikiä, ne saattavat olla koin tai turkiskuoriaisen tekosia.

villapuku

  • Osta vanhoja leluja harkiten, sillä ne voivat sisältää haitallisia kemikaaleja: vanhoissa muovileluissa voi olla esimerkiksi korkeita pitoisuuksia ftalaatteja ja vanhojen retro-lelujen maalista löytyä lyijyä. Vanhat lelut eivät myöskään välttämättä täytä nykyisiä turvallisuusvaatimuksia.
  • Alle kolmevuotiaan lelun tulee kesää rajua menoa hajoamatta – hakkaamista ja heittelyä. Kovasta muovista valmistetut helposti hajoavat lelut eivät siis kuulu pienen lapsen leikkiin. Myöskään käytöstä poistunutta elektroniikkaa (kännykkä, kaukosäädin) ei saa antaa lapsen leikkiin, sillä esineistä voi irrota haitallisia aineita sekä pieniä paloja. Lue lisää leluturvallisuudesta Tukesin sivuilta

koira

  • Heräteostelussa on vinha imunsa, mutta yritä pidättäytyä ”sulovileneistä”, eli älä osta vain koska halvalla saat, vaan arvosta ja huolla sitä mitä omistat ja hanki kierrätettyäkin tarpeeseen!
  • Kohti ihania löytöjä ja hyödyllisiä hankintoja 🙂

Artikkelin on kirjoittanut Perheestä-blogaaja, toimintaterapeutti Kristiina. Perheestä-blogissa käsitellään arjen isoja ja pieniä iloja. Mukana ripaus asiaa, enimmäkseen kuitenkin asioiden ihmettelyä ja pohdiskelua. Kantavia teemoja yleisen lapsiperheilyn lisäksi ovat ekologinen elämäntapa sekä lasten ruoka-aineallergiat.

 

Leave a reply
All comments (1)

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!