Höö Design

huhtikuun 03, 2017

Suomalainen lastenvaatedesign on mielestäni niin upeaa, ajankohtaista ja eettisesti kannatettavaa, että Vekarakirppiksen puolesta haluan tuoda sitä esille yksinkertaisesti siitä syystä, että se vaan on niin cool. Esittelemme suomalaisia pienyrityksiä, jotka suunnittelevat ja/tai valmistavat lastenvaatteita. Juttujen taustalla ei ole kaupallista yhteistyötä ja mielipiteeni ovat omiani. Junantuomana lahtelaisena minulle luonnollinen ja mieluisa aloitus tälle juttusarjalle on Höö Design.

Höö Design on lahtelainen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa vaatteita lapsille ja naisille. Vaatteet ovat lähituotantoa: suunnittelu, ompelu ja suurin osa materiaaleista on kotimaista tuotantoa. Tyyli on selkeä ja raikas; paljon mustavalkoista ja graafista, ajankohtaista mutta ajatonta. Kun hypistelee Höön tuotteita, tietää jo siinä vaiheessa että näitä tulee käyttämään pitkään ja paljon. Lasten vaatteet kestävät hyvin seuraavalle ja vaikka sitä seuraavalle naperolle, tai ne voi kierrättää todella hyväkuntoisina. Aikuisten vaatteista ei ehkä raaski luopuakaan 🙂

Höön takana vaikuttaa kaksi naista; Riikka ja Sarianna. Lisäksi apuna on osaavia apukäsiä sekä nettikaupassa, että myymälässä Lahdessa. Piskuinen myymälä löytyy Rautatienkadulta, kävelymatkan päässä kauppatorilta ja kivenheiton päässä rautatieasemalta. Haastattelimme yrittäjiä maaliskuussa 2017.

hoodesign

Milloin ja miksi Höö on perustettu?

Sarianna: Koko opiskeluajan Muotsikassa ja TaiKissa
mielessäni oli haave omasta mallistosta. Olin kuitenkin ensin töissä isoilla fimoilla ja perustin firman vasta odottaessani esikoistamme. Höön ensimmäinen mallisto ilmestyi vuonna 2007 yhdessä naistenvaatemalliston kanssa. Riikka tuli mukaan omista yrittäjän kuvoistaan kolmisen vuotta sitten. Riika on valmistunut myös Muotsikasta ja hänellä on pitkä ja rikas taival yrittäjyyttä takanaan niin omien mallistojen kuin myynninkin saralta.

hoodesign_kauppa

 

Mikä sait teidät lähtemään yrittäjiksi ja perustamaan oman tuotemerkin?

Sarianna: suunnittelijan intohimo saada oma kädenjälkensä näkyviin, ratkaista jokin ongelma omalla tavallaan ja vaikuttaa ihmisten ostokäyttäytymiseen (enemmän laatua kuin määrää). Isäni oli myös pitkään yrittäjä, joten oma firma tuntui aina hyvältä vaihtoehdolta.
Riikka: yrittäjyydessä
kiehtoi vapaus ja samalla realismi siitä, että valmistuessani maailman tilanne oli se, että näitä töitä tehtiin yrityksen kautta. Hööhön lähdin mukaan, koska halusin palata takaisin juurilleni ja keskittyä taas Suomessa tuottamiseen. Eettiset arvot ja ekologisuus ovat minulle todella tärkeitä.

Mistä saatte inspiraationne? Mikä on mallistonne ”punainen viiva”?

Sarianna: Inspiraation lähteenä on ilo, hyvä olo ja suomalainen tuotanto. Suunnittelijana ammennan inspiraatiota koko ajan ympäröivästä maailmasta, mielikuvitus voi alkaa pulputa
rakennuksen muodosta, väärin nähdystä kuvasta, lapsen lausahduksesta, asiakkaan toiveesta jne. Malliston pohja-ajatus on mm., että lapset saavat olla lapsia mahdollisimman pitkään.
Riikka: Minulle malliston kulmakiviä ovat toiminnallisuus, leikkisyys ja laadukas kestävyys. Aikuisten vaatteissa toiminnallisuus on mukavuutta, joka kestää aikaa ja tuo iloa työpäivästä juhlaankin.

Miten ekologisuus ja tuotannon eettisyys näkyy toiminnassanne?

hoodesign5

Sarianna: Panostamme tuotteen laatuun materiaaleissa ja ompelutyössä sekä käyttöikään myös tuotteisiin suunnitelluilla kasvuvaroilla. Materiaalit ovat Suomesta tai EU:n alueelta. Suurin osa käyttämistämme materiaaleista on GOTS sertifioitua. Tuotteemme ovat lähituotantoa, koska omeplimomme sijaitsevat Suomessa.

Mitkä ovat olleet suurimmat haasteet tähän mennessä?

Sarianna: Haasteena on tuotannon kasvaessa löytää hyviä teollisia, suomalaisia ompelimoja lisää.

Miten näette, että suomalainen lastenvaatedesign tulee muuttumaan (vai tuleeko) lähivuosina?
Sarianna: Suomeen on tullut nyt iso joukko pienempiä merkkejä, joilla jokaisella on oma käsialansa. Jokainen meistä varmasti vahvistaa yhä enemmän omaa muotokieltään.  Uskon, että tekstiiliteollisuus palaa takaisin Suomeen meidän ”pienten” kautta.

Mitä muuta haluaisitte kertoa teistä :)?

Sarianna: Hööllä on ilo herkässä ja se näkyy tuotteistamme.

 

 

Hoo childrenswear

Itse kuvailisin Höö Designin tyyliä näin: lahtelainen, suomalainen, leikkimielinen, omintakeinen, rento, tyylikäs. Kankaat ovat hyvälaatuisia ja esim. puuvillatrikoo on sen verran paksua, että pesun jälkeen se ei veny ja vanu vaan pysyy kuosissaan, mutta laskeutuu silti hyvin. Mallisto on melko pieni, mutta palvelee hyvin niitä, jotka ovat juuri tällaisen tyylin ystäviä. Höö onnistuu olemaan marimekkomaisella tavalla hyvin klassinen ja silti säilyttämään vahvasti oman ilmeensä.

Katso lisää Facebookista tai kotisivuilta. Myymälä on osoitteessa Rautatienkatu 3, Lahti.

 

omakuva   Jutun kirjoitti Vekarakirppiksen Piia, 3.4.2017.


Leave a reply

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!