7 vinkkiä yrityksen perustamiseen hoitovapaalla

maaliskuun 14, 2016

Lasten tulo pistää miettimään elämää. Joskus hyvinkin perusteellisesti. Erityisesti kun on aikaa. Ja sitähän on, etenkin öisin pinnasängyn laidalla roikkuessaan. Silloin ei paljon muuta voi tehdäkään, kuin pyöritellä ajatuksiaan. Mitä elämältäni oikeastaan haluan? Haluanko palata entiseen työhöni? Milloin voin palata töihin? Ja jos en vielä, niin mistä saisin nyt kipeästi kaivattua lisätuloa?

Entä jos pistäisin käyntiin idean omasta yrityksestä..?

Mutta voiko omaa yritystä käynnistää, kun pieni lapsi on kainalossa?

On totta, että pienten lasten kanssa yrittäminen ei ole ruusuilla tanssimista. Varsinkaan, jos yöt valvotaan tai lapsi sairastaa usein. Palkkatyössä käytössä olisi enemmän rahaa hankintoihin ja päiväjärjestys selkeämpi, vähemmän syyllisyyttä ja enemmän aikaa… vai olisiko?

Kaikkihan riippuu siitä, minkälaisen bisneksen itselleen rakentaa. Ja miten paljon antaa bisneksen viedä mukanaan.

Yrittäminen tarkoittaa monelle äidille vapautta järjestellä päiväohjelmansa vapaasti. Kun toimistolla ei tarvitse istua vankina kahdeksasta neljään, voi pienten lastenkin kanssa ottaa rennommin. Kun äiti tekee päivisin jotain, mistä nauttii, niin eikö se näy myös lasten arjessa?

Milloin sitten on paras aika perustaa yritys?

Itse perustin sen vajaa vuosi ennen kuin tulin ensimmäisen kerran raskaaksi. Kun taas pääsin kunnolla jatkamaan, nuorin lapseni oli kymmenkuinen ja vanhempi reilu kaksivuotias. Enkä kadu hetkeäkään sitä, että perustin yritykseni monen mielestä ehkä huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

En siis tiedä mikä on ”paras” aika perustaa yritys, mutta mieti näitä: milloin on paras aika hankkia lapsia, milloin aika rakentaa talo tai aloittaa unelmien harrastus tai liikunta? Milloin on paras aika tehdä se muutos, jota on pitkään kaivannut? Milloin on paras aika elää..?

Omasta mielestäni juuri nyt. Koskaan ei tule parempaa aikaa, kuin nyt. Jos jotain olen elämässäni oppinut, se on se, että ”sitku”-hetkeä ei kannata odottaa, sillä silloin voi jo olla liian myöhäistä. Ajattele mieluummin, mitä jos et koskaan toteuta unelmiasi..?

Jos siis unelmoit omasta yrityksestä, tässä siihen ensiaskeleet.

 

  1. Kirjoita ideastasi liiketoimintasuunnitelma

Tee liiketoimintasuunnitelma yhdessä uusyrityskeskuksen neuvojan kanssa. Omaan käyttöön suunnitelma voisi olla huomattavasti lyhyempi. Poimi kuitenkin muutama tärkeä pointti itsellesi seinälle, niitä ovat tavoitteesi, missiosi ja kohderyhmäsi.

Huom. älä osta mitään yritykselle, myy mitään verkkosivuillasi tai täytä papereita ennen kuin suunnitelma on valmis, muuten et saa starttirahaa. Periaatteessa suunnitelma on sinua varten, mutta käytännössä rahoitusta varten.

 

  1. Hae starttirahaa, tai älä!

Älä väheksy starttirahaa, noin 700 euroa kuukaudessa tulee todella tarpeeseen, kun vakituista palkkaa ei heti tule. Hae starttirahaa kun suunnitelma on valmis. Uusyrityskeskuksen neuvoja antaa suosituksensa starttirahan myöntäjälle.

Toisaalta, jos tilaisuus on juuri nyt etkä pysty odottamaan ja uskot ideaasi, anna palaa.

 

  1. Aloita digimarkkinointi heti

Ryhdy heti ideasta käytäntöön: aloita oman yleisösi keräämisen esimerkiksi blogin avulla ja sosiaalisessa mediassa. Puhu niistä asioista, joista aiot yrityksessäsi puhua, rakenna mielikuvaa osaamisestasi ja hanki näkyvyyttä hyödyllisen sisällön avulla.

LinkedIn, Twitter, Facebook ja Instagram ovat tärkeimmät sosiaalisen median kanavat. Linkity kaikkien tuttujesi ja puolituttujen kanssa, mutta etsi erityisesti kohderyhmääsi sosiaalisesta mediasta. Ole aktiivinen verkossa ja mieti, minkälaisia verkostoja tarvitset yrittäjänä?

 

  1. Hae rahoitusta

Jos tarvitset enemmän rahaa yrityksen perustamiseen, hae Finnveran pienlainaa. Jos perustat yritystä jonkun kanssa yhdessä tai ideasi avulla työllistyy useampi kuin yksi ihminen, kokeile TE-keskusta (tämä pitää ehkä myös tehdä ennen perustamista). TE-keskuksen kriitereihin kuuluu vahvasti liikeideasi työllistävä vaikutus. Jos se työllistää vain yhden ihmisen, sinut, ei rahoituksesta ole toivoa. Tekesiin on turha lähteä, jos sinulla ei ole jotain teknologista innovaatiota tai et ole lähdössä kansainvälisille markkinoille isosti. Jos päädyt Finnveraan, tee hyvät laskelmat siitä, mistä raha tulee, ja muista, arviot ovat aina arvioita, kukaan ei koskaan voi olla niistä täysin varma.

Älä kuitenkaan odota liikoja. Paras rahoitus on tulorahoitus. Keskity siihen, että pääset liikkeelle itsenäisestikin.

 

  1. Ulkoista kaikki, minkä pystyt ulkoistamaan

Älä yritä tehdä kirjanpitoa itse, jos et itse ole kirjanpitäjä. Lopulta tästä koituisi vain paljon stressiä, ajanhukkaa ja mahdollisia ongelmia. Arvosta omaa aikaasi ja teetä kirjanpito ammattilaisella. Ammattilainen pystyy neuvomaan sinua vero- ja muissa viranomaisasioissa. On paljon muitakin toimintoja, joiden ulkoistamisessa todella on järkeä: graafinen suunnittelu, postitus, siivous… Mieti, mihin sinun kannattaa aikaasi käyttää.

 

  1. Kehitä itseäsi

Opiskele koko ajan uutta. Älä usko kaikkea, mitä sinulle sanotaan. Oikaise mutkissa. Ole rohkea, itsepäinen, määrätietoinen. Usko itseesi ja ideaasi. Tee lista taidoista, joita yrittäjänä tarvitset ja kehitä niitä. Ja tule mukaan Mamaonbis-yhteisöön!

 

  1. Järjestä aikaa myös perheelle ja itsellesi

Älä uhraa lasten kanssa vietettävää aikaa tai omaa terveyttäsi yritystoiminnalle. Pidä tavoitteet kirkkaina ja aikatauluta elämäsi niin, että pystyt järjestämään työaikaa itsellesi. Pidä työ- ja vapaa-aika tiukasti erillään. Kukaan, ei yritys eikä perhe hyödy siitä, että äiti uupuu.

Onnea matkaan, ja tervetuloa seuraamaan blogejani mamaobis.fi ja bisneskoulu.fi -sivustoilla!


Kirjoittajana digimarkkinoinnin kouluttaja, Bisneskoulun ja yrittäjä-äitien Mamaonbis-yhteisön perustaja, kahden pienen lapsen äiti ja yrittäjä Anja Kadziolka.

Leave a reply
All comments (1)

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Vekaran Vieraskynä-blogi on tarkoitettu kaikille innokkaille kirjoittajille ja bloggareille, jotka innostuvat ja inspiroituvat lapsista, lapsenmielisistä asioista, perheen arjesta ja juhlasta sekä lasten vaatteista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
Julkaisemme tekstit kirjoittajan omalla nimellä ja otamme mielellämme uusia kirjoittajia mukaan.
Hauskoja lukukokemuksia kaikille!